Ladda ned CV för Ulrika Larsen

CV Ulrika Larsen 2017

Masteruppsats: Hybrid Mudra- den transformerande expanderande och återtagna gesten, 2016

Mediabilaga till Hybrid Mudra

Om mig- Ulrika Larsen

Jag är dansare och koreograf med indisk klassisk dans, främst den östindiska dansformen odissi, som min bas. Min indiska dansutbildning har jag fått under totalt 6 år, delvis som ICCR (Indian Council for Cultural Relations) stipendiat, i Chennai, Delhi, Bangalore och Bhubaneswar, Jag har utöver min indiska dansbakgrund även en hel del samtida västerländsk dansträning och butoträning i bagaget och har på så sätt ena foten i den västerländska scenkonstvärlden och den andra fast förankrad i det indiska tekniken och uttrycket. Sedan 2000 har jag turnerat och gett föreställningar med indisk klassisk dans i hela Sverige, Indien och Ukraina.

Jag lägger stor vikt vid att utveckla mitt eget dansspråk och arbetar med olika samtida scenkonstuttryck i föreställningar för både barn och vuxna genom mitt företag/plattform Odissi Dansproduktion. År 2004/2005 gick jag kursen Många Kulturers Dans på DOCH vilket gav mig mycket mer kunskap och inspiration till att arbeta vidare med samarbeten i föreställningar, workshopar och festivaler. Jag har sedan 2007 arrangerat en festival med namnet Movement in exile, MIE (se www.movementinexile.com) för att belysa samtida dans med ursprung i traditioner som normalt inte räknas till den västerländska dansen. 

Genom min organisation Odissi Dansproduktion har jag koreograferat och producerat föreställningarna Ur tempel (2002), Inner Sanctum (2003), Yantra (2005), Chamat Carmen (2007) Madhus dröm (2007) för barn 5-11 år och Klafs (2012) för barn 3-6 år. De två senare har turnerat runtom i Sverige. Mellan 2009 och 2011 var jag anställd som dansare av ZebraDans för turné med Sprätt Hönskabaret för barn 5-9 år och för Julkul med musikern Cilla Colt. Jag har också arbetat med barn och unga med indisk dans i förskolor, låg/mellanstadiet samt högstadiet.

År 2010/2011 gick jag mentorprogrammet Ta Plats (som organiseras av RFOD, Riksförbundet för Folkmusik och dans) med Rani Nair som konstnärlig mentor. Mellan 2011-2014 har jag haft konstnärligt residens på SITE då jag bland annat arbetat fram det längre soloverket In Between (2012), den platsspecifika föreställningen In Your Eye i utställningen Fetish Modernity på Etnografiska museet. Sedan 2013 turnerar jag med dans och musikföreställningen Speglingar av Indien för äldreomsorgen och Kultur i vården. Jag går nu andra året på Masterprogrammet i Regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst på Stockholms Dramatiska Högskola och redovisade mitt examensprojekt, det interaktiva scenkonstexperimentet LOOP- revisiting a memory, med tre dansare, en ljuddesigner och en mimskådespelare i maj 2014. Under hösten 2014 regisserade och producerade jag det första utkastet till det internationella samarbetsprojektet YAA DEVI Sweden; rushing through my veins med fyra dansare och fyra musiker som visades på Södra Teaterns stora scen. För närvarande utforskar jag indisk dans och flamenco i badhusmiljö med stöd av Kulturbryggan. Detta arbete utmynnade i barnföreställningen Badsagor på simhallar i december 2014. 2015 startade med en turné i brittiska kompaniet Devika Dance Theatre i New Delhi och föreställningen YAA DEVI India. Jag har även under vintern deltagit i och besökt dansfestivalerna IGNITE! festival of COntemporary Dances i New Delhi och Attakkalari India Biennal i Bangalore. 

”Ulrika Anoukha Larsen arbetar med hela kroppen på scenen och den unga publiken i går fascinerades av hur hon dansar med både händer och fötter.....stilfullt, vackert och rofyllt”  Bengt Valentinsson, Gotlands tidningar

”Ett möte mellan olika världar och uttryck äger rum. Dansarna hjälper här varandra att undersöka det blötas koreografi utan att förlora kontakten med den indiska folkdansens symboliska gest……Ulrika Larsen och Anna Bolmström har med Klafs hittat ett uttryck och ett tema att glädjas över tillsammans, stora som små.”  Karl Svantesson, Danstidningen

 

Up to top of page