top of page
Yaa Devi- rushing through my veins
1979649_364116613751503_7437731455331263

Konstnärlig ledning och regi: Ulrika Larsen

Koreografi & dans: Ulrika Larsen, Pauline Reibell, Anna Bolmström, Edith Humble

Komposition & musik: Stian Grimstad, Hugo Widén, Kalle Lotta Mossige, K G Westman

Produktion: Farhang förening och Odissi Dansproduktion

Kontakta info@odissi.se för en fullängdsversion av Yaa Devi- rushing through my veins på Vimeo

Med stöd av Statens kulturråd och Stockholms stads Kulturförvaltning

 

Yaa Devi- Swedish project

I  en hyllning till den indiska koreografen, multikonstnären och människorättsaktivisten Chandralekha möts de indiska klassiska dansformerna Odissi och Bharatanatyam genom 4 dansare och 4 musiker.  Rushing through my veins är en betraktelse över livet som en ständig cykel likt blodets omlopp i kroppen där det oavbrutet pulserar och rusar runt i våra vener.

 Yaa Devi är ett internationellt projekt initierat av Devika Rao Dance & Theatre i England. Syftet är att öka samarbetet mellan dansare och koreografer i olika länder och påvisa olika samtida strömningar i världen inom indisk klassisk dans. Yaa Devi UK är genomfördes 2013/2014 och nu flyttar projektet vidare till Sverige. Denna version på Södra Teatern ett utdrag ur en kommande längre produktion. Projektet använder sig av konceptet och temat Devi, som är den kvinnliga gudomliga principen inom hinduism där Devis beskyddande och livgivande kraft genomsyrar allt.

 För Chandralekha stod kroppen i fokus. Kroppen som minnesbärare och källa till liv, angelägenhet och motstånd. Hon undersökte mänskliga relationer och sexualitet men också primära energier och planeternas ordning så som de förekommer i indisk mytologi och filosofi.  Chandralekha tog starkt avstånd från den indiska kvinnans traditionella roll med äktenskap och familj till förmån för valfrihet och politisk och feministisk aktivism genom sin konst och dans. Hennes koreografier laddades med idéer och koncept som utmanande den konventionella bilden av det som kallas klassisk dans i Indien.

bottom of page